Een sibillijnse ontmoeting

vrijdag, mei 02, 2014Het was op een avond ongeveer een week geleden dat ik ronddwaalde door de straten van Doetinchem. Uit de deemstering maakte ik op dat het ongeveer zeven uur was. Via wat rustige omzwervingen liep ik langs het terras van het nieuwe grand café Doetinchems meisje. Het was
stampvol binnen. Iedereen die gezien wilde worden was op het terras aanwezig, maar het wanhopige was dat je alleen maar gezien werd door mensen die ook gezien wilden worden zodat niemand er eigenlijk wijzer van werd. Deze observatie verdroot me en ik maakte me dan ook snel uit de voeten. Ik wind er geen doekjes omheen, ik ben een misantroop.

Wat te doen?
Ik liep verder om de drukte te mijden. Ter hoogte van de Media Markt stak ik de straat over. Aan mijn rechterzijde bevond zich een baptische begraafplaats. Het gerucht gaat dat de doodgraver van die begraafplaats geen baptist is maar een heiden. Je kunt je overal wel druk om maken. Even later laveerde ik door een brede laan met prachtige huizen aan weerszijden. Het was de Dominee van Dijkweg. Een huis in de verte trok mijn aandacht. In tegenstelling tot de andere huizen -die allen in verschillende wittinten waren gehuldigd- was dit huis paardenbloemgeel. Een antithese van jewelste. Het huis had een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Ik keek als gehypnotiseerd naar het huis met prachtige tuin waarin twee mammoetbomen, een zomerlinde, een esdoorn en een Nordmannspar stonden.

Ik zag dat in de esdoorn een draaihals, een zeldzame vogel in Nederland -de misantroop onder de vogels-, naar mij keek. De dierenwereld is een waar festijn voor vragen zonder antwoord concludeerde ik. Een hond blafte luid. Pas toen kreeg ik in de gaten dat er op een vadem afstand een vrouw ook naar het huis keek. De woef behoorde toe aan een teckel. Die teckel behoorde weer toe aan de vrouw. Ze had een mobiele telefoon vast. Hoewel ik het gezicht van de vrouw niet kon zien, wist ik dat het om een feeëriek exemplaar ging. Ze droeg een wonder van een rode jurk. Net boven haar middel was de jurk met een zwarte tooi vakkundig om haar verrukkelijke lichaam gesnoerd waardoor haar lichaam er nog beter uitkwam. Ze behoorde tot het type vrouw dat mij nog altijd intimideerde. Ze had niet in de gaten dat ik achter haar stond, terwijl haar dierlijke geur mijn zintuigen prikkelde. Ze wierp een blik op haar mobiel.

Toen keek ik weer naar het paardenbloemgele huis en zag dat het huis een naam had. Het naambordje hing pontificaal boven de statige voordeur. Het was geen Nederlandse naam, maar toch had het voor mij een melancholische connotatie. Woorden zijn als muziek, zonder dat we ze altijd begrijpen, kunnen ze gevoelens bij ons losmaken. Er stond in sierlijke letters: Hemlängtan. Ik probeerde het uit te spreken en smiespelde -zonder dat ik er erg in had- hardop. De vrouwspersoon keek verschrikt achterom, maar herstelde zich.

'Heimwee', zei ze op een serene toon en met een volstrekt gecontroleerde dictie die me niet alleen opwond, maar ook nóg melancholischer stemde. 'Hemlängtan is Zweeds voor heimwee', continueerde ze. Ik bekeek de mooie vrouw die nu niet alleen maar een gestalte was, maar ook een stem had gekregen. In haar oogkassen fonkelden twee prachtige lichte ogen, die mij in een fractie van een seconde net zo gelukkig stemden als de som van alle mooie momenten uit mijn kindertijd. De draaihals pikte met zijn snavel tegen een tak aan. Vanuit de verte zag ik een loslopende bruine labrador, een groot exemplaar. 'Weet je waar het woord heimwee vandaan komt?', vroeg ik. De naamloze vrouw schudde weemoedig haar hoofd. "Heim komt van heimat, wat huis betekent, en wee is een oud synoniem voor smart".

De draaihals staakte zijn activiteiten en keek in onze richting. Uit de verte sprintte de labrador naar de vrouw en nestelde zich aan haar voeten. 'Het betekent dus zoiets als pijn vanwege het verlangen naar je huis.', vervolgde ik. Ik zag dat de ogen van de mooiste vrouw van dit universum volliepen- en waarachtig: een traan biggelde over haar wang.

Wellicht vind je ook interessant:

0 reacties