Winnaar Boekenweek schrijfwedstrijd 2016

zondag, maart 13, 2016


Op woensdag 10 februari rond het middaguur zag ik een link die verwees naar de schrijfwedstrijd 'Was ich noch zu sagen hätte’ van de Boekenweek 2016. Ik had toen nog precies twaalf uur om een verhaal (van maximaal vijfhonderd woorden) te schrijven met als
thema Duitsland. Ik wilde de geijkte Duitse thema’s als de Tweede Wereldoorlog, de muur van Berlijn en de kuil in het Noordzeestrand vermijden. Waar ik dan wel over wilde schrijven? Op dat moment wist ik het niet. Maar ik had voorjaarsvakantie en aan twaalf uur tijd moet je in principe wel genoeg hebben om een verhaal van 500 woorden te schrijven.

Goedgemutst zeeg ik neer achter mijn laptop en begon lukraak te typen. Al vrij snel merkte ik dat dat niet ging werken. Ik besloot om een bestaand verhaal als fundament voor een nieuw verhaal te gebruiken. Ik had ruim zestig verhalen op de plank liggen, maar de meeste verhalen waren veel te groot (1500-2500 woorden) om te gebruiken voor de wedstrijd.
Uiteindelijk kwam ik mijn verhaal De oud-materiaalman van v.v. Viod tegen. Het had helemaal niets met Duitsland te maken, maar door het personage Duits te maken en het verhaal in een Duits decor af te laten spelen, is het uiteindelijk gelukt om er iets van te maken.

Ik zal er geen doekjes om winden: de leraar Duits, meneer Schmidt, bestaat niet. De bierdrinkende en gokkende- aan lager wal- geraakte leraar was in werkelijkheid een oud-materiaalman van de voetbalclub die ik ooit eens had getroffen achter een gokautomaat van snackbar Counter Bos in Doetinchem. Deze materiaalman was mijn draadje naar de werkelijkheid- de rest is verzonnen. 's Avonds om een uur of zeven was ik klaar met de verhaaltransformatie. Een blik op het aantal woorden leerde me dat er nog veel geschrapt moest worden. Ik had ongeveer 1300 woorden. Het maximaal aantal woorden mocht 500 zijn. Na veel relatief eenvoudig schrapwerk (wél pijnlijk om al die volzinnen eruit te halen) kwam ik uiteindelijk op zo'n 600 woorden. Vanaf nu begon het moeilijk te worden. Waar ik eerst hele zinnen weghaalde, moest ik nu op woordniveau schrappen. Uiteindelijk is het vlak voor de deadline (middernacht 0:00 uur) gelukt. Ik heb nog snel twee grondige herleesrondes uitgevoerd, waarna ik het verhaal instuurde. Het verhaal is ook op deze site te lezen.

Twee weken later is mijn verhaal samen met nog vier verhalen gekozen tot de beste van de totaal 1400 inzendingen. Als beloning heb ik een masterclass gekregen van de meester van het ‘Zeer Korte Verhaal’, de Lochemse schrijver A.L. Snijders. Over deze ontmoeting schreef A.L. Snijders een column die is gepubliceerd in de Belgische krant De Standaard onder de kop Jonge schrijver. Naast deze masterclass heb ik een kort itempje op NPO 2 gewonnen. Een cameraploeg van Dopplmeister uit Amsterdam is me een dagdeel gevolgd. Ze hebben een deel bij mij op school gefilmd. Vervolgens vond er een kort interview bij mij thuis plaats. Tot slot hebben ze ook nog bij de masterclass gefilmd. Het itempje is op woensdag 16 maart om 22:45 uur live te bekijken op NPO 2. Het blijft vervolgens nog een jaar online te bekijken. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt mijn verhaal bovendien voorzien van muziek/geluidsfragmenten door Jeroen Kuitenbrouwer en voorgedragen door Renate Dorrestein. De voordracht op de radio vindt op woensdag 16 maart om 11:15 uur op NPO radio 4 plaats. Ook deze audiostory blijft een jaar online staan. Deze mediabestanden zal ik te zijner tijd ook op deze website plaatsen onder het kopje media.

Wellicht vind je ook interessant:

1 reacties